Sushi ir viens no populārākajiem japāņu ēdieniem, kas jau sen ir iekarojis visas pasaules ēdienkarti. Tā ir ne tikai garšīga, bet arī vesela māksla – no pareizajiem rīsiem līdz pildījumiem, kas tiek rūpīgi izvēlēti un sagatavoti. Sushi pagatavošana mājās ir lielisks veids, kā izbaudīt šo ēdienu, pielāgojot to savai gaumei un vēlmei. Lai gan daudziem šķiet, ka sushi ir grūti pagatavojams, tas patiesībā nav tik sarežģīti. Šajā rakstā mēs piedāvāsim soli pa solim instrukcijas, kā viegli un ātri pagatavot sushi savā virtuvē.
-
Sastāvdaļu izvēle
Lai pagatavotu sushi, vispirms jums ir jāizvēlas pareizās sastāvdaļas. Sushi galvenās sastāvdaļas ir rīsi, jūraszāles (nori), zivis un dārzeņi. Sushi rīsi ir īpaši, jo tie ir jāizvēlas tādi, kas būs lipīgi, lai saglabātu formu un neizkristu. Šos rīsus var atrast lielākajos pārtikas veikalos vai specializētos Japānas ēdienu veikalos.
Visbiežāk sushi pildījumiem izmanto svaigas zivis, piemēram, lasi vai tunzivis. Tomēr jūs varat arī izmantot garneles, zivju ikrus vai pat dārzeņus, ja vēlaties veidot vegānisku vai veģetāru sushi.
Sushi ruļļu pagatavošanai jums būs nepieciešamas arī jūraszāles (nori), kas palīdz saturēt rīsus un pildījumus, kā arī pildījumus, piemēram, avokado, gurķus, burkānus un citus dārzeņus.
Neaizmirstiet par rīsu etiķi, kas piešķir rīsiem to raksturīgo skābumu, kā arī par sāli un cukuru, lai līdzsvarotu garšas. Turklāt ir vēlams sagatavot sojas mērci, wasabi un marinētu ingveru, lai papildinātu sushi ēšanu.
-
Rīsu sagatavošana
Sushi rīsi ir viens no svarīgākajiem elementiem, jo tie ir pamats visam sushi. Lai iegūtu perfektus sushi rīsus, vispirms ir jānomazgā rīsi. Nomazgājot rīsus, no tiem izskalo lieko cieti, kas palīdzēs rīsiem iegūt pareizo tekstūru. Rīsu mazgāšana ir ļoti svarīga, jo tā nodrošina, ka rīsi būs lipīgi un neizplūst no ruļļa.
Pēc tam rīsi jāievieto katlā vai rīsu gatavošanas ierīcē. Vislabāk ir ievērot attiecību 1:1 starp rīsiem un ūdeni, lai iegūtu ideālu konsistenci. Ja rīsi ir gatavoti pareizi, tie būs mīksti, bet ne pārāk mitri. Pēc rīsu gatavošanas ir jāpievieno rīsu etiķa, cukura un sāls maisījums, lai rīsi iegūtu tradicionālo garšu. Rīsiem jāļauj atdzist līdz istabas temperatūrai pirms to izmantošanas sushi pagatavošanai.
-
Dārzeņu un zivju sagatavošana
Kad rīsi ir sagatavoti, ir laiks pievērsties dārzeņiem un zivīm. Dārzeņus, piemēram, gurķus un avokado, jānomizo un jāizgriež plānās šķēlēs. Avokado ir svarīga sastāvdaļa daudzos sushi veidos, jo tas piešķir krēmīgu tekstūru un svaigu garšu. Gurķim jāizņem sēklas un jāgriež plānās sloksnēs, lai iegūtu labāku tekstūru.
Attiecībā uz zivīm, visbiežāk izmantotās izvēles ir svaigs lasis un tunzivis. Tomēr, ja jūs neesat pārliecināts par zivju kvalitāti vai jums nav pieejamas svaigas zivis, varat izvēlēties citas sastāvdaļas, piemēram, garneles vai citu jūras velšu veidus. Svarīgi ir pārliecināties, ka zivis ir augstas kvalitātes, jo tās ir galvenais sushi pildījums.
Lai iegūtu pilnīgāku garšu, varat arī izvēlēties marinēt dažus no dārzeņiem, piemēram, burkānus, vai pievienot sojas mērci un wasabi. Marinēšana piešķir sastāvdaļām papildu garšu un padara tās mīkstākas.
-
Sushi rullīšu veidošana
Kad visas sastāvdaļas ir sagatavotas, ir laiks sākt veidot sushi. Lai pagatavotu sushi rullīšus, jums būs nepieciešams bambusa matrača (makisu) un jūraszāles (nori). Novietojiet nori lapu uz bambusa matrača un pēc tam uzklājiet rīsus uz tās virsmas. Rīsiem jābūt vienmērīgi sadalītiem, atstājot nelielu brīvu malu augšpusē, lai vēlāk varētu salīmēt rullīti.
Kad rīsi ir novietoti uz nori, novietojiet izvēlētos pildījumus, piemēram, gurķus, avokado un zivis, uz rīsiem. Atcerieties, ka pildījumi jāliek tikai uz vienas nori lapas pusi, lai atstātu vietu rullēšanai. Tad uzmanīgi sāciet rullēt nori ar bambusa matrača palīdzību. Svarīgi ir veikt to lēnām un ar vieglu spiedienu, lai iegūtu ciešu rullīti, kas nesadalīsies.
-
Sushi ruļļu veidošana un rullēšanas tehnika
Rullēšana ir māksla, kas pieprasa precizitāti, taču, ja sekojat norādījumiem, jūs ātri apgūsiet šo prasmi. Lai izveidotu sushi rullīšus, vispirms novietojiet nori lapu uz bambusa matrača (makisu), pārliecinoties, ka spīdīgā puse ir vērsta uz leju. Pēc tam uzklājiet plānu rīsu kārtu uz nori, atstājot apmēram 2-3 cm brīvas malas augšpusē. Šī atstātā mala ir nepieciešama, lai vēlāk rullis būtu cieši salīmēts un neizkaisītos.
Kad rīsi ir novietoti uz nori, ir laiks pievienot izvēlētos pildījumus. Parasti šie pildījumi ietver dārzeņus, piemēram, gurķus un avokado, kā arī svaigas zivis, piemēram, lasi. Tomēr jūs varat izmantot arī garneles, tunzivis vai citas jūras veltes. Ir svarīgi nepārblīvēt pildījumu, lai rullis būtu viegli rullējams un nesaplīst.
Tagad ir laiks veikt pašu rullēšanas procesu. Sāciet ar matrača stūri un uzmanīgi uzsāciet rullēšanu, vienlaikus viegli piepresējot rullīti. Tā kā sushi ir jābūt kompaktiem, ir svarīgi, lai rullēšana būtu vienmērīga, bet nesamocīta. Kad rullis ir veidots, uzmanīgi nospiediet atstātās malas, lai tās salīmētu kopā. Lai to panāktu, varat izmantot ūdeni vai nelielu daudzumu rīsu etiķa.
-
Sushi sagriešana
Pēc tam, kad sushi rullis ir izveidots, jums būs jāveic sagriešana. Šis solis ir ļoti svarīgs, lai iegūtu estētiski pievilcīgas un vienmērīgas sushi šķēles. Lai iegūtu tīras, precīzas šķēles, izmantojiet ļoti asu nazi. Pirms katras griešanas reizes iemērciet nazi ūdenī, lai tas nesalīp ar rīsiem.
Rullim jābūt sagrieztam apmēram 2-3 cm platās šķēlēs. Šīs mazās šķēles ir viegli ēdamas un parasti tiek pasniegtas uz šķīvja. Sushi šķēlēm jābūt vienmērīgām, un pildījums ir jābūt redzamam, lai parādītu visu savu krāsu un tekstūru. Ja vēlaties vairāk variāciju, varat izmēģināt arī temaki (sushi konusus), kur sushi tiek pasniegts kā rullītis ar paplašinātu un uzplestu galu, piemēram, maza konusa formā.
-
Sushi pasniegšana
Sushi ir vislabāk baudīt tūlīt pēc pagatavošanas, kad tas ir svaigs un vēl silts. Tomēr, ja plānojat to sagatavot iepriekš, uzglabājiet sushi ledusskapī līdz pasniegšanai, lai tas saglabātu savu svaigumu. Lai pasniegtu sushi, novietojiet šķēles uz plāksnes vai šķīvja, rūpīgi kārtējot tās, lai tās būtu pievilcīgas un viegli sasniedzamas.
Sushi parasti tiek pasniegts kopā ar dažādām piedevām, kas uzlabo ēdiena garšu. Tā ir sojas mērce, kas piešķir sushi sāļumu, un to bieži lieto, lai iegremdētu katru gabaliņu. Tāpat ir jābūt arī wasabi, kas piešķir sushi garšai pikantumu, kā arī marinētam ingveram, kas palīdz attīrīt garšas starp dažādiem sushi gabaliem. Marinētais ingvers arī palīdz gremošanas procesam, kas ir būtiski pēc zivju ēšanas.
Ja vēlaties, varat papildināt sushi pasniegšanu ar nedaudz sezama sēklām vai dažādām dekorācijām, piemēram, sarkanās piparu šķēlēm vai svaigiem dārzeņiem, lai piešķirtu ēdienam papildu krāsu un garšu. Tas padarīs sushi ne tikai garšīgu, bet arī estētiski pievilcīgu.
-
Alternatīvas pieejas un kreativitāte sushi gatavošanā
Lai padarītu savu sushi gatavošanu vēl interesantāku, jūs varat eksperimentēt ar dažādiem pildījumiem un variācijām. Klasiskie sushi rullīši ar lasi un gurķi ir lieliski, bet vai esat kādreiz mēģinājuši pievienot avokado vai dārzeņu salātus? Kā par ceptiem garnelēm vai ceptiem tofu gabaliem, kas piešķir interesantu tekstūru un garšu? Jūs varat arī izmēģināt dažādus krāsainus dārzeņus, piemēram, burkānus vai papriku, lai padarītu jūsu sushi vizuāli pievilcīgāku.
Neierobežotās iespējas un sastāvdaļas padara sushi gatavošanu aizraujošu procesu, kurā jūs varat pielāgot katru rullīti atbilstoši jūsu personīgajām vēlmēm. Ja jūs vēlaties padarīt ēdienu veselīgāku, varat izvēlēties rīsu vietā brūnos rīsus vai pilngraudu rīsus. Tāpat varat pievienot papildu dārzeņus, lai bagātinātu ēdienu ar vitamīniem un minerālvielām.
-
Sushi gatavošana ģimenēm un viesiem
Sushi gatavošana mājās ir ne tikai lielisks veids, kā izbaudīt garšīgu maltīti, bet arī jautrs un radošs veids, kā pavadīt laiku kopā ar ģimeni un draugiem. Jūs varat pārvērst sushi gatavošanu par jautru pasākumu, kurā katrs dalībnieks veido savu sushi rullīti, izvēloties pildījumus un rullēšanas tehniku. Tas būs lielisks veids, kā iemācīt bērniem jaunas prasmes un izklaidējoši pavadīt laiku.
Sushi gatavošana ģimenēm un viesiem sniedz iespēju būt kopā, izmēģinot jaunas receptes un baudot kopīgu ēdienu. Tas ir arī lielisks veids, kā iepazīstināt viesus ar japāņu ēdieniem un kultūru.
-
Sushi kā veselīgs ēdiens
Sushi ir ne tikai garšīgs, bet arī veselīgs ēdiens. Tas ir pilns ar olbaltumvielām, omega-3 taukskābēm un vitamīniem, kas ir labi jūsu veselībai. Svaigas zivis, dārzeņi un rīsi sniedz organismam nepieciešamās barības vielas, un sushi gatavošana mājās ļauj kontrolēt, kādas sastāvdaļas tiek izmantotas. Jūs varat izvēlēties veselīgas sastāvdaļas, piemēram, avokado, kas piešķir krēmīgu tekstūru, vai zemu kaloriju pildījumus, piemēram, gurķus un dārzeņus.
Turklāt, ja vēlaties palielināt kalcija daudzumu, varat pievienot sezama sēklas, kas ir bagātas ar minerālvielām un labvēlīgas kaulu veselībai. Sushi var būt arī laba izvēle tiem, kas ievēro veselīgu dzīvesveidu vai vēlas samazināt uzņemto tauku daudzumu, jo tas neprasa cepšanu un satur maz tauku.
