Sushi ir vienmēr populārs japāņu ēdiens, kas parasti ietver zivis, garneles vai citas jūras veltes. Taču vegāniskie sushi kļūst arvien pieprasītāki, jo arvien vairāk cilvēku meklē ēdienus bez dzīvnieku izcelsmes produktiem. Vegāniskie sushi ir lielisks risinājums gan tiem, kas vēlas samazināt dzīvnieku produktu patēriņu, gan tiem, kas vēlas iegūt jaunas garšas, eksperimentējot ar dārzeņiem un citiem augu valsts produktiem.
Sushi gatavošana vegāniskā stilā ir ļoti vienkārša un ļauj izveidot garšīgus un radošus ēdienus, kas lieliski sader ar dārzeņiem, rīsiem un dažādām garšvielām. Šajā raksta daļā mēs piedāvāsim soli pa solim instrukcijas, kā pagatavot vegāniskos sushi, izmantojot tikai augu izcelsmes produktus. Uzzināsiet, kā izvēlēties sastāvdaļas, sagatavot rīsus un veidot dažādus sushi tipus.
-
Sastāvdaļu izvēle
Vegāniskajam sushi ir nepieciešamas dažas specifiskas sastāvdaļas, kas aizstāj dzīvnieku izcelsmes produktus. Galvenais ir izvēlēties svaigus un garšīgus augu izcelsmes pildījumus, kas var būt dārzeņi, augļi vai augu bāzes proteīni. Tālāk ir uzskaitītas galvenās sastāvdaļas, kas nepieciešamas vegāniskajam sushi:
- Rīsi: Sushi rīsi ir svarīga sastāvdaļa, jo tie nodrošina sushi struktūru un tekstūru. Labāk izvēlēties sushi rīsus, kas ir īpaši lipīgi. Tāpat jums būs nepieciešams rīsu etiķis, cukurs un sāls, lai sagatavotu rīsus.
- Nori lapas: Jūraszāles (nori) tiek izmantotas sushi rullēšanai, lai tās turētu kopā. Nori lapas ir būtiskas, lai iegūtu autentisku sushi tekstūru un garšu.
- Dārzeņi: Vegāniskie sushi var ietvert plašu dārzeņu izvēli, piemēram, gurķus, avokado, burkānus, redīsus, papriku, cukini, spinātus un daudzas citas sastāvdaļas. Dārzeņiem jābūt svaigiem un uzkrītošiem, lai pievienotu krāsu un tekstūru.
- Augu proteīni: Tofu ir lielisks proteīna avots, kas labi piemērots sushi. Tofu var izmantot gan kā pamata sastāvdaļu, gan kā piedevu sushi rullīšiem. Ja vēlaties, varat arī izmantot tempeh vai seitan, lai iegūtu citu tekstūru un garšu.
- Sojas mērce, wasabi un marinēts ingvers: Lai papildinātu garšu, būs nepieciešama sojas mērce, kas piešķir sāļumu, kā arī wasabi un marinēts ingvers, kas sniedz pikantumu un atsvaidzinošu garšu.
-
Rīsu sagatavošana
Rīsu sagatavošana ir viens no svarīgākajiem soļiem, gatavojot sushi, jo tie ir galvenais elements. Sushi rīsiem jābūt lipīgiem, lai tie saglabātu formu un neizkristu no ruļļa. Lai iegūtu ideālus rīsus, ievērojiet šos soļus:
- Rīsu mazgāšana: Pirms gatavošanas rīsi ir rūpīgi jānomazgā, lai izskalotu lieko cieti. Tas palīdzēs rīsiem iegūt pareizo tekstūru un padarīs tos lipīgākus.
- Rīsu vārīšana: Rīsiem jābūt vārītiem ar ūdeni attiecībā 1:1. Ja izmantojat parasto katlu, jums būs jāpārliecinās, ka ūdens pilnībā uzsūcas, un rīsi kļūst mīksti un elastīgi.
- Rīsu etiķa sagatavošana: Pēc rīsu vārīšanas sajauciet rīsu etiķi ar cukuru un sāli, lai piešķirtu rīsiem tradicionālo skābumu. Šo maisījumu pievienojiet rīsiem, kad tie ir atdzisuši līdz istabas temperatūrai.
Šajā posmā jūs varat pielāgot skābuma līmeni, atkarībā no tā, cik spēcīgu garšu vēlaties iegūt. Ja vēlaties nedaudz maigāku garšu, samaziniet etiķa daudzumu.
-
Dārzeņu un tofu sagatavošana
Kad rīsi ir gatavi, ir laiks pievērsties dārzeņiem un tofu. Dārzeņi ir galvenais pildījums vegāniskajā sushi, un tos var izmantot gan svaigus, gan marinētus.
- Gurķi un avokado: Gurķim jāizņem sēklas un jāsagriež plānās sloksnēs. Avokado jānomizo un jāizņem kauliņš, pēc tam jāizgriež šķēlēs. Šīs sastāvdaļas piešķirs sushi krēmīgu un atsvaidzinošu tekstūru.
- Burkāni: Burkāni var tikt sagriezti plānās sloksnēs vai pat rīvēti, lai radītu vieglāku tekstūru un piešķirtu sushi kraukšķīgumu.
- Tofu sagatavošana: Tofu ir ļoti daudzpusīga sastāvdaļa, kas labi iederas vegāniskajā sushi. Ja vēlaties iegūt kraukšķīgāku tofu, to var apcept ar mazliet eļļas un sojas mērces. Lai tofu iegūtu patīkamu garšu, vispirms to var marinēt sojas mērcē un nedaudz sāls un piparos.
- Paprika, cukini un citi dārzeņi: Ja vēlaties vairāk variāciju, varat pievienot arī citus dārzeņus, piemēram, papriku vai cukini. Šie dārzeņi piešķir sushi papildus garšu un tekstūru, kā arī pievieno krāsu.
-
Sushi rullēšana
Kad visas sastāvdaļas ir sagatavotas, var sākt rullēšanas procesu. Līdzīgi kā tradicionālajā sushi, arī vegāniskajiem sushi būs nepieciešamas nori lapas un bambusa matrača (makisu).
- Nori lapu novietošana: Novietojiet nori lapu uz bambusa matrača tā, lai spīdīgā puse būtu vērsta uz leju.
- Rīsu uzklāšana: Uzklājiet plānu rīsu kārtu uz nori, atstājot apmēram 2-3 cm brīvas malas augšpusē, lai rullis būtu viegli salīmēts. Rīsiem jābūt vienmērīgi sadalītiem, lai visi pildījumi paliktu vietā.
- Pildījuma pievienošana: Uzklājiet dārzeņu šķēles un tofu uz rīsiem. Atcerieties, ka pildījumi nedrīkst būt pārāk biezi, lai rullis būtu viegli rullējams.
- Rullēšana: Ar palīdzību no bambusa matrača sākiet uzmanīgi rullēt sushi, vienlaikus piešķirot rullim kompakto formu. Kad rullis ir sagatavots, nospiediet brīvo malu ar ūdeni vai nelielu daudzumu rīsu etiķa, lai tas salīmētos.
-
Sushi sagriešana un izskata pilnveidošana
Kad jūsu vegāniskie sushi ruļļi ir sagatavoti, ir laiks tos sagriezt. Rullēšanas process ir jau pabeigts, un tagad ir nepieciešams tikai pievērst uzmanību detaļām. Sagriešana ir ļoti svarīga, jo tas ne tikai ietekmē sushi vizuālo izskatu, bet arī to, kā to ēdīs.
Sagriešanas tehnika:
Lai iegūtu tīras, gludas un estētiski pievilcīgas šķēles, jums ir nepieciešams ļoti ass nazis. Pirms katras griešanas reizes iemērciet nazi ūdenī, lai tas nesalīp ar rīsiem un nesabojātu ruļļa struktūru. Sagrieziet sushi ruļļus apmēram 2-3 cm platās šķēlēs. Šīs mazās šķēles ir ideālas, lai tās varētu viegli paņemt ar kociņiem vai izmantojot dakšiņu, un tās labi saskan ar sojas mērci un citām piedevām.
Vizuālā pievilcība:
Rūpējieties, lai šķēlēm būtu skaidri redzams pildījums, piemēram, spilgti zaļais avokado, krēmīgais tofu un kraukšķīgie gurķi. Katrs gabaliņš sushi būs vēl pievilcīgāks, ja tas būs pareizi sagriezts, lai parādītu visas sastāvdaļas. Varat arī izveidot interesantas un krāsainas kombinācijas, pievienojot dažādus dārzeņus, kas sniegs vēl pievilcīgāku vizuālo efektu.
-
Sushi pasniegšana
Sushi ir vislabāk pasniegt uzreiz pēc sagatavošanas, kad tas ir svaigs un garšīgs. Taču, ja vēlaties to pasniegt vēlāk, varat uzglabāt to ledusskapī, līdz tas ir gatavs lietošanai. Sushi parasti tiek pasniegts uz šķīvja, un ir svarīgi, lai tas būtu sakārtots estētiski.
Kā pasniegt sushi:
Novietojiet sushi gabaliņus uz liela šķīvja, vēlams tā, lai tie būtu sakārtoti kārtīgi un pievilcīgi. Jūs varat arī eksperimentēt ar dažādiem pasniegšanas veidiem, piemēram, pasniedzot sushi uz koka traukiem vai nelielos bambusa šķīvjos, lai radītu autentisku japāņu pieredzi.
Piedevas un garšu papildināšana:
Lai padarītu sushi vēl garšīgāku, varat pievienot dažādas piedevas un garšu papildinājumus. Visbiežāk izmantotās piedevas ir:
- Sojas mērce: Sojas mērce ir viena no galvenajām piedevām, ko lieto sushi. Tā piešķir sāļumu un garšu, kas lieliski papildina rīsu un dārzeņu saldumu.
- Wasabi: Wasabi ir japāņu pikantais zaļais mārrutks, kas piešķir sushi asa un asu garšu. Wasabi var izmantot, lai pievienotu nedaudz pikantuma, un tas lieliski sader ar tofu un dārzeņiem.
- Marinēts ingvers: Marinēts ingvers tiek izmantots kā garšu atsvaidzinātājs starp dažādiem sushi gabaliem. Tas palīdz arī gremošanas procesam, kas ir svarīgi, ēdot zivis un citus jūras produktus.
Papildu piedevas:
Ja vēlaties piešķirt saviem sushi gabaliem papildu garšu, varat uzkaisīt nedaudz sezama sēklu vai pabarot tos ar nelielu daudzumu ceptu nori. Tāpat varat pievienot arī riekstus, piemēram, pistācijas vai mandeļu skaidiņas, lai piešķirtu papildu kraukšķīgumu.
-
Radošums un variācijas sushi pagatavošanā
Vegāniskie sushi ir lieliska iespēja būt radošam un eksperimentēt ar dažādiem pildījumiem. Jūs varat izvēlēties dažādus dārzeņus, kas sniegs ne tikai garšu, bet arī dažādas tekstūras. Tāpat jūs varat pievienot augu proteīnus, piemēram, tempeh, kas nodrošina papildu olbaltumvielas un padara ēdienu sātīgāku.
Interesantas sastāvdaļas:
- Cepts tempeh: Tempeh ir lielisks augu proteīnu avots, kas lieliski papildina sushi. To var apcept un izmantot kā pildījumu, lai pievienotu kraukšķīgumu un garšu.
- Avokado un tomāti: Šie produkti piešķir sushi svaigumu un krēmīgu tekstūru. Avokado ir lielisks papildinājums jebkuram sushi veidam, savukārt tomāti piešķir pikantumu un mitrumu.
- Ziedkāposti un brokoļi: Šie dārzeņi var būt lieliski piemēroti sushi kā pildījums, jo tie piešķir interesantu tekstūru un var tikt pagatavoti gan svaigi, gan nedaudz apcepti.
Jūras aļģes un dārzeņu variācijas:
Jūs varat arī eksperimentēt ar jūras aļģēm, piemēram, spirulīnu vai wakame, lai iegūtu jaunas garšu nianses un paplašinātu sushi iespējas.
-
Vegāniskie sushi veidi
Vegāniskajiem sushi ir vairāki dažādi veidi, un jūs varat izvēlēties to, kas vislabāk atbilst jūsu gaumei. Lūk, daži populāri veidi, kurus varat pagatavot mājās:
- Hosomaki: Hosomaki ir tradicionāls japāņu sushi veids, kur rīsi un pildījums ir iesaiņoti nori lapā. Tas ir visvienkāršākais un populārākais sushi veids, kas ir lieliski piemērots vegāniskajam sushi, jo pildījumiem var pievienot dārzeņus, piemēram, gurķus un avokado.
- Uramaki: Uramaki ir sushi ar rīsiem ārpusē. Šis veids ir ļoti populārs Vegāniskajā sushi, jo tas ļauj izmantot vairāk dārzeņu un augu bāzes proteīnus, kā arī piešķir sushi interesantu tekstūru.
- Temaki: Temaki ir sushi konusi, kuros nori lapas tiek salocītas konusa formā, un iekšā tiek ievietots pildījums. Temaki var ietvert dažādus dārzeņus, tofu un pat sēnes, un to var viegli paņemt ar rokām.
-
Sushi, kas piemērots dažādiem dzīvesveidiem
Vegāniskie sushi ir ne tikai lielisks risinājums tiem, kas ievēro vegānu dzīvesveidu, bet arī tiem, kas vēlas izmēģināt jaunas garšas vai samazināt dzīvnieku izcelsmes produktu patēriņu. Šādi sushi ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām, antioksidantiem un olbaltumvielām, kas nepieciešamas veselīgam dzīvesveidam.
Vegāniskie sushi ir arī lieliski piemēroti tiem, kas vēlas eksperimentēt ar jauniem produktiem un dažādiem garšas kombinācijām. Bez dzīvnieku izcelsmes produktiem jūs varat pagatavot veselīgus, garšīgus un ekoloģiski draudzīgus ēdienus, kas ir piemēroti ikvienam.
